Zelná polévka s klobásou (zelňačka)

Zelná polévka s klobásou
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    60 min

Hledáte ideální polévku, která se hodí do chladného počasí a zároveň vám dodá vitamíny a zasytí vás? Pak hledáte zelňačku!

Zelná polévka s klobásou a bramborem, zkráceně zelňačka je výborná česká polévka. Základními surovinami, které se sejdou snad v každém receptu je zelí, brambory a uzenina. Někdo do zelné polévky přidává také sušené houby. Někdo rád do polévky přidá lžíci zakysané smetany při servírování. Smetana dodá polévce úžasnou jemnou chuť, a to platí i v případě, že vmícháte tučnou smetanu do hrnce s polévkou. POZOR: Nikdy nevařte dohromady brambory a kysané zelí. Buďto brambory uvařte zvlášť nebo vařte nejprve brambory doměkka a poté přidejte zelí.

Suroviny na zelnou polévku s klobásou (zelňačku)

Suroviny na zelnou polévku s klobásou

  • 500 g brambor
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 100 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 litry vody na podlití
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g klobásy (popř. kabanos, uzené…)
  • sůl & pepř
  • smetana dle chuti

TIP: Pokud vynecháte slaninu, tak přidejte o 100 g klobásy/uzeniny více.

VIDEORECEPT

Postup přípravy zelné polévky s klobásou

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte brambory na kostky a dejte stranou do studené vody.
  • Cibuli si oloupejte a nakrájejte na kostičky. Slaninu také nakrájejte na kostičky. Do velkého hrnce přidejte tuk, slaninu a cibuli a cibuli nechte zprůhlednět. Poté přidejte 1 vrchovatou lžíci hladké mouky. Za stálého míchání mouku minutu restujte tak, aby se trochu opekla a poté přidejte lžičku mleté sladké papriky, nechte rozvonět a postupně zalijte studenou vodou. Během přilévání vody směs míchejte a snažte se, aby se vše rozpustilo a krásně promíchalo.
  • Brambory si sceďte a přidejte je do základu polévky. Přidejte také 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, lžičku drceného kmínu a osolte. Polévku přiveďte k varu a vařte brambory do změknutí.
  • Mezitím, co se brambory vaří si rozdělejte kysané zelí a ochutnejte ho. Pokud je příliš kyselé, tak jej propláchněte studenou vodou. Zelí si několikrát překrojte, nikdo nechce mít v polévce zelí délky špaget. Klobásu si nakrájejte na kostky nebo kolečka a orestujte je stranou na pánvi, aby měly lepší chuť. Klobásu nepřidáváme do základu, protože by ztratila chuť.
  • Jakmile jsou brambory měkké, přidejte překrojené kysané zelí a vařte 5 minut. Poté přidejte nakrájenou klobásu a vařte dalších 10 minut. Nakonec vše dochuťte solí a pepřem.
  • Polévku podávejte s trochou zakysané smetany.

TIP: Do zelňačky můžete v konečné fázi po uvaření zelí vmíchat tučnou smetanu, která polévku nádherně zjemní.

Chutnala vám zelná polévka s klobásou? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Zelná polévka s klobásou

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Pavel

      Mě moc chutnala. určite znovu uvařim

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.